Bugün İstanbul’da deprem oldu mu saat kaçta?
Merak etme, “acaba bugün sallandık mı?” diye düşünürken yalnız değilsin. İstanbul’da deprem olup olmadığını sorgulamanın en keyifli yolu: çay bardağınız titredi mi? Yoksa sallanan sadece ofisteki masa mıydı? 🤔 AFAD’ın resmi verilerine göre, bugün (şu anki tarih itibariyle) İstanbul’da kayda değer bir deprem yaşanmadı. Ama tabii, “komşunun vantilatörü” veya “metro geçerkenki titreme” gibi mini “deprem simülasyonları” hariç!
Deprem Dedektörü Olarak Çalışan İstanbul Unsurları:
- Kediler: Aniden dikilen kuyruklar ve tırmalama sesleri (*depremden mi, yoksa kuru mama krizi mi?*).
- Telefon Bildirimleri: “Deprem oldu!” diyen 17 arkadaşınız… 15’i 3 saniye sonra “aa, yanlışmış” diye düzeltti.
- Asansördeki Titreme: Binanın mı sallandığı, yoksa asansörün mü 1987’den beri bakım görmediği konusunda bahse girebilirsiniz.
Eğer bugün saat 14:30’da balkondaki saksı devrildiyse, bunun muhtemel nedeni: rüzgar, deprem değil (*ya da saksıyı iten bir kargaysa, onu da AFAD’a bildirmen lazım*). Ciddi olan kısım: Gerçek zamanlı bilgi için AFAD’ın sitesine bak, ama “gerçek zamanlı panik” için İstanbul WhatsApp gruplarına güvenebilirsin. 🌪️
Az önce deprem nereden bakılır?
Deprem Takip Etmek İçin “Resmi Dedikodu” Kaynakları
Önce şunu kabul edelim: Depremi tweet atar gibi takip etmek istiyorsanız, işin resmi kanalları var. Kandilli Rasathanesi ve AFAD gibi kurumlar, sanki yer kabuğunun Instagram hesabını yönetiyor gibi anlık veri paylaşıyor. Telefonunuza bir deprem uygulaması yükleyin (tercihen sallanırken elinizden düşmeyecek kadar hafif olanlardan). Böylece, “Az önceki deprem neredeydi?” paniğini, komşunuzun “Balkondaki saksı devrildi!” çığlıklarıyla değil, verilere dayanarak yaşarsınız. Bonus: Uygulamalar genellikle gerçek deprem ile midenizin guruldaması arasında ayrım yapabilir.
Depremi Stalk’lamanın 3 Absürt Yolu
- 1. Google’a “Deprem şimdi nerede?” yazmak: Arama çubuğuna bunu yazdığınızda, algoritma size “Sayın kullanıcı, sallantıyı biz mi yaptık yoksa siz mi?” diye düşünürken, haritada titreyen kırmızı noktalar gösterir.
- 2. Twitter’da “#deprem” filtresi: Burası, sismik dedektör ile komplo teorisyenlerinin buluşma noktasıdır. “Deprem ışınlandı!” iddialarını görmezden gelip, AFAD’ın tweet’ini bulana kadar kaydırın.
- 3. AKUT’un uygulamasıyla “Deprem kumbarası” yapmak: Her sallantıda uygulamayı açıp “Acaba kaç şiddetindeydi?” diye kontrol etmek, dijital bir koleksiyonculuğa dönüşebilir. Not: Artçıları saymak, pul biriktirmek gibi değildir. 🐔
Pro (ama gereksiz) İpucu: Depremi “nereden izlerim?” diye düşünürken, oturduğunuz koltuğun yer çekimine karşı direnç testinden geçtiğini unutmayın. Uygulamayı 50 kez yenilerseniz, artçılar durmaz. Tavsiye: Telefonu bırakın, kirişe bakın. 🚨
5.7 deprem nerede oldu?
“Dünya biraz koşuşturma yaptı, adresi soruyorsanız…” 🌍
5.7’lik deprem, Malatya’da kendini “merhaba” dedi – tabii, nazikçe değil, daha çok “*bam bam* ben geldim!” tarzında. Yerel saatle 12:02’de, 24 Şubat 2023’te, Doğu Anadolu Fay Hattı’nın “stresini atmak için seçtiği lokasyon” burası oldu. Derinliği 10 km civarında, yani “yüzeye yakın bir kafa dengemi kaybetme anı” diyebiliriz. Depremin merkez üssü, Malatya’nın Doğanyol ilçesi yakınlarıydı. Haritaya baktığınızda, sanki fay hattı oraya “acil durum toplantısı” yapmış gibi.
Şimdi, “Peki nerede olmadı?” diye sormayı unutmayalım:
- 🗽 New York’taki pizzacıda (sos fazla kaçmıştı orası sallanmadı)
- 🧀 Hollanda’nın peynir depolarında (orada sarsıntıya izin yok!)
- 🚀 Elon Musk’ın Mars kolonisinde (henüz orası deprem sigortası almıyor)
Coğrafi Dedikodu: “Malatya’da olunca şaşırdık mı?” 🤷
Bölge, “levha buluşmaları”nın sık yaşandığı bir nokta – adeta tektonik flörtleşmenin merkezi. Yerin altındaki kayalar, sanki birbirine “Bana seni hissetmiyorum artık” diye mesaj atmış gibi. AFAD’ın verilerine göre, koordinatlar 38.391 Kuzey, 38.311 Doğu olarak belirlendi. Google Maps’te bu noktaya yakınlaştığınızda, “Burada 5.7’lik bir deprem oldu, gidip fotoğraf çekmek ister misin?” diye bir bildirim gelmiyorsa şaşmayın. Artçılar da kendini göstermiş, tabii onlar da “asıl depremden sonra alkış tutan izleyiciler” gibiydi.
İstanbul’da 3 Mayıs’ta deprem oldu mu?
“3 Mayıs’ta İstanbul’da deprem oldu mu?” sorusu, şehirde çayını içerken bardağın titreşmesiyle kendini deprem uzmanı ilan eden vatandaşların WhatsApp gruplarını kasıp kavurdu. AFAD ve Kandilli verilerine göre, o gün ‘kıyamet ölçeğinde’ bir sarsıntı yaşanmadı. Ama tabii ki, “Balkonumdaki saksı 2 derece sağa kaydı!” diye ısrar eden komşunuz varsa, tartışmaya girmeyin. Çünkü o saksıyı rüzgârdan çok, sabahki kahve dozajı oynatmış olabilir.
Deprem Dedikoduları ve “Biraz Sallandık Galiba?” Diyenler İçin Kısa Kısa…
- 3 Mayıs’ta kayda değer deprem yok. Ancak “Acaba?” hissiyatı, İstanbul’da zaten günlük stres paketine dahil.
- “Yer mi sallandı, yoksa ben mi sallandım?” diyenler için not: Metrobüs hattına 500 metre mesafede oturuyorsanız, ikincisi.
- Deprem çantası hazırlayıp sonra “Niye hazırladım ki?” diyenlerin sayısı: En az 3.7 şiddetinde.
Resmi Açıklamalar ve “Twitter Depremleri”
AFAD’ın 3 Mayıs raporları, “Bugün İstanbul’da deprem yok, lütfen kedi videolarına dönün” tonunda bir sessizlikle sonuçlandı. Ancak Twitter’da #DepremOlduMu etiketi altında, “Bina hafif öksürdü” veya “Asansördeyken garip hissettim” gibi jeolojik analizler mevcuttu. Unutmayın: İstanbul’da bir gün gerçekten sallanmadıysak bile, sosyal medya mutlaka sallanır.